Pentru a demara corect o lucrare de demolare a unei cladiri este necesar sa fie obtinuta o autorizatie de demolare sua de desfiintare a cladirii. Acest document se va obtine de la autoritatile administratiei locale. Daca nu ai un astfel de document, demolarea nu este posibila si poate fi considerata infractiune, caz in care vei fi penalizat cu amenzi considerabile.
Cum obtii autorizatia de demolare?
Primul si cel mai important pas pe care va trebui sa il faci este sa platesti taxa aferenta demolarilor si ulterior sa depui mai multe documente.
Ai nevoie de:
- Avizele certificatului de urbanism
- Certificatul de urbanism
- Chitantele pentru taxele aferente proiectului de demolare
- Un act de proprietate asupra imobilului demolat
- O cerere tip cu anexa si cu precizarile aferente
- Fotografii care au rolul de a ilustra constructia ce trebuie sa fie demolata
- O declaratie pe proprie raspundere legata de situatia juridica a constructiei
- Toata documentatia tehnica pentru autorizarea lucrarilor
- Acordul legal si autentic din partea proprietarilor, daca este necesar.
Cat costa demolarea unui imobil?
Tinand cont de tipul si de dimensiunea constructiei care urmeaza sa fie demolata, taxele necesare petnru autorizatie pot sa varieze. Un cost estimativ pentru a obtine aceste autorizatii este de 100 de euro, dar costul poate varia in functie de zona si de tipul cladirii. De asemenea, va trebui sa adaugi acestei sume si costurile necesare pentru a obtine avizele, certificautl de urbanism si PAD-ul.
Ce contine documentatia tehnica pentru autorizarea demolarii?
Documentatia tehnica trebuie sa includa urmatoarele:
- Releveul constructiei ce urmeaza sa fie demolata
- O lista cu toate numele si semnaturile proiectantilor
- Planul care indica toate constructiile subternae
- Planul care incadreaza constructia in teritoriu
- Planul de situatie pentru constructie
- Un memoriu in care se afla descrierea imobilului ce trebuie sa fie demolat
Ce termen de valabilitate are autorizatia?
In cazul in care vrei sa stii care este de fapt termenul de valabilitate pe care autorizatia de demolare il are, va trebui sa tii cont de faptul ca acesta va fi valabil 12 luni din momentul emiterii. Cu toate astea, perioada limitata va fi extinsa pe intreg parcursul executiei lucrarilor care sunt necesare pentru demolare. Tot aici intervin mai multe aspecte pe care va trebui sa le iei in calcul. Spre exemplu, solicitarea prelungirii trebuie sa se faca cu minim 15 zile inainte ca autorizatia sa epire. Aceasta prelungire se va obtine doar o data si pentru maxim un an.
Prin urmare, in cazul in care ai in plan demolarea unei cladiri, este ideal sa apelezi la firme specializate care sa ofere servicii pentru demolari controlate. O firma, asa cum suntem si noi, te va ajuta in procesul de demolare astfel incat sa finalizezi rapid lucarile si sa poti fruniza informatii importante autoritatilor, de care este posibil sa ai nevoie in timpul intregului proces de demolare. Nu uita ca si deseurile trebuie sa fie gestionate corect si tot o firma te va ajuta.