Protejarea mediului este o activitate esentiala pentru calitatea vietii in general, dar si pentru generatiile viitoare. La baza unei politici de mediu sanatoase sta ideea ca poluatorul trebuie sa lateasca. Prin plata se inteleg investitiile cu scopul de a atinge standardele de mediu ceva mai ridicate. Asta inseamna cerinta de a recicla, prelua si valorifica un produs dupa ce a fost folosit. De asemenea, asta inseamna si taxe pe care companiile vor trebui sa le plateasca in cazul in care sunt generate deseuri.

Ce sunt standardele de mediu

Standardele de mediu sunt privite tot mai mult drept o incurajare pentru a folosi alternative ceva mai putin periculoase, pentru utilizarea materiilor ecologice in diverse stadii de proiectare a anumitor produse, pentru a incuraja reciclarea si minimizarea depozitelor de deseuri.

Deseurile rezultate din demolari si constructii sunt identificate ca flux prioritar de deseuri de Uniunea Europeana pentru ca pot sa construiasca o sursa pentru reciclare si pentru refolosire in industria constructiilor. Toate deseurile care rezulta din demolari si constructii provind din activitati de renovare, construire, reparare, reabilitate sau demolare a constructiilor civile si a celor industriale, a structurilor edilitare sau a infrastructurii de transport.

Aceste deseuri care provin din constructii si din demolari sunt jumatate din toata cantitatea de deseuri generate in anumite tari din Europa. Cele mai multe state au zone in care sunt depozitate astfel de deseuri. Din cauza reglementarilor si rstrictiilor legislative cu privire la protectia mediului care sunt impuse la nivel comunitar, solutia aceasta nu mai este acceptata.

In prezent, in Romania nu exista depozite pentru deseurile din demolari si din constructii iar eliminarea lor se face de foarte multe ori pe amplasamentul depozitelor municipale pentru colectarea deseurilor. National, sunt mai multi operatori economici care pot opera concasoare si pot transforma betonul si caramizile in materiale care ar putea sa aiba o utilizare ulterioara.

Monitorizarea cantitatii de deseuri generate si gestionate care rezulta din demolari si constructii este un proces destul de dificil si are in vedere existenta micilor antreprenori care au rolul de a efectua astfel de operatii.

Cum poti gestiona  corect deseurile

In momentul in care trebuie sa demolezi ceva, primul si cel mai important pas este acela de a te asigura ca alegi corect firma de demolari, care sa te ajute sa debarasezi corect toate deseurile si sa le duci in centrul de colectare. De asemenea, este foarte important sa te asiguri ca nu arunci deseurile fara sa ai autorizatia pentru a face asta.

Nu uita ca deseurile nu se duc la ghena de gunoi, nu se arunca pe camp si nu se lasa pe domeniul public cu speranta ca firma de salubritate il va ridica. Atunci cand ai deseuri rezultate din demolari, singurul lucru pe care il poti face este sa colaborezi cu firme care sa duca deseurile in centrul de colectare sau sa le duci chiar tu in conformitate cu legislatia existenta astfel incat sa poti evita cu succes amenzile si alte repercursiuni care ar putea rezulta de aici.